Sådan kommer du i gang med din modeltogbane

Kom i gang med din modeltogbane.

Der findes mange overvejelser du skal gøre dig, når du vil bygge din egen modeltogbane. I dette indlæg beskrives en guide til hvordan du på bedste vis kan komme i gang med din modeltogbane.

Når man har set fantastiske anlæg på udstillinger i Hamborg, Hadsten og Berlin begynder man at drømme om at få sådan et anlæg klemt ind i privatboligen. Vi er så heldige eller måske forudseende at have et hus med kælder. Tidligere havde jeg en mindre bane i rummet – den fyldte ca. halvdelen af rummet og den kørte langs væggen.

Modeltogbane rum

En dag så jeg Modelbahn Altburg  – og så var jeg solgt. Den passede fint i min kælder, så jeg skrev til Uwe Braun og fik en del tips af ham til at kunne komme i gang. Man kan komme næsten hele vejen rundt om banen – der er godt nok kun ca 35 cm mellem væg og bane visse steder, så det sætter en naturlig grænse for hvor meget der kan indtages til middag samt længden af cykel motionsturene.

Mit anlæg består af en dobbeltsporet hovedstrækning med 2 skyggebanegårde samt en hovedbanegård – Kælderkøbing. Fra Kælderkøbing går der en enkeltsporet sidebane til Bjergkøbing. Jeg går ikke så meget op i epoker og der er heller ikke tale om, at det skal ligne et bestemt område. I min verden kan en DSB MY godt køre rundt i alperne.

Jeg gik så i gang med at planlægge traceet – hertil brugte jeg Wintrack. Det er et glimrende program, der samtidigt er let at bruge. Det findes i en engelsk og en tysk udgave.

Wintrack program

I WinTrack kan man indtaste sin skinnebeholdning og derefter kan programmet danne en liste over hvad man mangler. Så er det bare om at komme til lommerne.

Wintrack liste